Ikäihmisten määrä on lisääntynyt ja lisääntyy Suomessa koko ajan. Jo joka kolmas iäkäs on tutkimuksen mukaan yksinäinen. Paras lääke tätä vastaan ovat merkitykselliset ihmissuhteet. (YLE, 2023.)
Ihminen tarvitsee heti syntyessään vuorovaikutusta kasvaakseen ja kehittyäkseen hyvinvoivaksi aikuiseksi. Ihmisen tarve aitoon vuorovaikutukseen ja kohdatuksi tulemiseen ei lopu missään elämän vaiheessa. Se on perusasia, joka on yksi tärkeimmistä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edellytyksistä. (STM, 2018). Ikääntyessä, kun elinpiiri pienenee syystä tai toisesta, kohtaaminen ja toisen ihmisen läsnäolo nousee entistä tärkeämpään rooliin. Syynä elinpiirin pienenemiseen voi olla monia. Jollakin se voi olla fyysinen sairaus tai ikääntymisen tuoma heikkous, toisella korona-pandemian vaikutukset. Myös lapset voivat asua kaukana ja olla vielä tiukasti kiinni työelämässä, eivätkä sen vuoksi ehdi olla auttamassa niin paljon, kun tarvetta olisi.
Meillä Famulassa tärkeimpänä arvona on kiireetön asiakkaan kohtaaminen sekä arjen ystävänä ja apuna oleminen. Tässä ajassa, kun kiire näyttelee isoa roolia ihmisten arjessa, me pysähdymme kohtaamaan, juttelemaan, kuuntelemaan ja vaihtamaan ajatuksia elämästä ja arjesta. Jokaiselle tehdään räätälöity suunnitelma, joka palvelee juuri sitä elämäntilannetta, jota kukin elää. Oli se sitten kuulumisten vaihtoa, kahvitteluseuraa, asiointi tai saattoapua tai kodin siisteydestä huolehtimista. Monelle ikäihmiselle sovittu käynti voi olla ainoa kontakti ulkomaailmaan, joten me teemme kohtaamisesta arvokkaan ja mahdollistamme sellaisia asioita, joita muuten ei pääsisi toteuttamaan. Jokaisella ihmisellä on oma arvokas historia ja jokainen on tehnyt jotakin työtä elämänsä aikana. Famula voi toimia myös “arjen luksuksena”. Voi ajatella, ettei enää tarvitse itse tehdä, vaan voi huoletta nauttia siitä, että joku muu tekee esimerkiksi viikkosiivouksen puolesta ja nauttia lopputuloksesta.
Vanhukset – ikääntyneet – asiakkaat eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan jokainen on ainutlaatuinen yksilö ja oman elämänsä paras asiantuntija. Vanha ihminen on täynnä tarinoita ja kokemuksia oleva elämän aarreaitta, jonka äärellä hoitaja saa olla. ”Ihmisen sielu” ei vanhene, eikä vanhuus muuta “perusminuutta”. Sen sijaan eletty elämä tuo uusia sävyjä ja sydämen sivistystä, joka opettaa ja avartaa myös hoitajan näkemyksiä ja elämänkatsomusta.
Lähteet:
Pahimmillaan yksinäisyys on ikäihmisen sosiaalinen kuolema, mutta Liisa Kivelä, 85, nauttii vapaudesta: ”En enää aloittaisi uutta liittoa” YLE, 2022. Saatavilla: https://yle.fi/a/74-20001850
Jokainen vanhus on oman elämänsä paras asiantuntija, STM 2018, kolumni. Saatavilla: https://stm.fi/-/kerro-lisaa-
Leena Huusko
Sairaanhoitaja YAMK